pokale do piwa

Jak naprawdę wygląda pokal do piwa?

Piwo w Polsce jest bardzo popularnym trunkiem, którego spożycie nie maleje, a wręcz rośnie każdego roku. Dzięki popularności złocistego trunku polscy piwosze coraz częściej interesują się jego historią oraz możliwościami podania go na różne sposoby, zależnie od rodzaju piwa jakie chcemy w danym momencie wychylić. Dziś spróbujemy wyjaśnić, czym są tak naprawdę pokale do piwa bardzo często mylone jeszcze ze szklanką i kuflem. Z tej wiedzy powinni skorzystać przede wszystkim restauratorzy i właściciele pubów piwnych, gdzie serwuje się ogromne ilości tego trunku.

Kształt pokala

Najbardziej charakterystyczną cechą pokala jest jego wykonanie w kształcie kielicha, a także nóżka, która zwieńcza całość. I tu uwaga. Nóżka to część obowiązkowa każdego pokala i nie ma od tej zasady wyjątków.

Jej obecność w piwnym szkle została dobrze przemyślana i ma ona określoną funkcję. Otóż w razie potrzeby możemy nasz pokal chwytać w dłoni, jednak gdy chcemy by piwo zostało jak najdłużej schłodzone możemy go chwycić za nóżkę, co skutecznie opóźnia proces ocieplania naszego trunku.

Wykonanie w kształcie kielicha, ma jedną zasadniczą zaletę docenianą na całym świecie, szczególnie podczas degustacji piwa. Otóż sprawia ono, że cały aromat trunku kumuluje się na ujściu szklanki, dzięki czemu możemy doskonale wyczuć nawet najdrobniejszy aromat poszczególnych gatunków.

Jest to obowiązkowe szkło każdej dobrej restauracji i pubu.