kieliszki do martini

Jak nie popełnić gafy za barem?

Dobre drinki wymagają właściwej oprawy jak dzieła mistrzów. Idealną ramą dla napoju z alkoholem jest właściwie dobrany kieliszek. W jakim szkle podać „Czarnego ruska”, a w czym „Kilimandżaro”. Poniżej kompendium na temat rodzajów i zastosowania kieliszków, chociaż może wydawać się to oczywiste. Kieliszek do wódek służy do podawania wódki. Kieliszki do martini, przecież to oczywiste.

Kieliszki do wódki:

mogą być na nóżce lub grubym dnem. Te z nóżką wolą wódki gatunkowe, shoty (bez nóżki) napełniamy wódkami czystymi.

Kieliszki do szampana:

są smukłe, zwężające się ku górze. Taka konstrukcja zapobiega szybkiej desaturacji. Kieliszki mają nóżkę, za którą je trzymamy, by nie rozgrzewać napoju.

Do białych win:

czyli tulipany. Mniej smukłe niż szampanki. Lekko rozchylają się w części obrzeża. Również na nóżce.

Do win czerwonych:

o kulistej dość dużej czaszy. Kieliszek wykonany jest z cienkiego szkła. Stoi na krótkiej nóżce.

Do win deserowych:

podobne są do kieliszków do win czerwonych, jednak nieco mniejsze.

Do brandy i do koniaków:

na bardzo krótkiej nóżce, o zaokrąglonej czaszy i zwężającym się obrzeżu. Inaczej niż kieliszki do wina trzyma się go za czaszę.

Do shot drinków:

do nich należy kieliszek do martini. W kształcie odwróconego stożka. Na cienkiej i zdecydowanie krótkiej nóżce.