syfon do bitej śmietany

Jak ozdabiać desery w kawiarni?

Kawiarnia to miejsce, w którym chcemy napić się dobrego latte i zjeść pyszny i pięknie wyglądający deser. Nie da się ukryć- jemy także oczami! Zadaniem kucharza w kawiarni jest zatem takie ozdabianie dań, które będzie cieszyło oczy i zachęcało gościa do jedzenia, oraz powrotu w nasze pielesze w najbliższym czasie.

Ozdabianie kawy

Kawę można ozdabiać na wiele sposobów. W tej roli sprawdzi się zarówno posypka z kakao, cynamonu, czy skruszonej czekolady, robienie wzorów za pomocą specjalnych szablonów, jak i ozdabianie kawy bitą śmietaną.

Ozdabianie deserów

Nie da się ukryć, że najpopularniejszymi ozdobami deserów płynnych takich jak: koktajl, czy gorąca czekolada jest bita śmietana. Na bitą śmietanę wystarczy nałożyć resztę dekoracji np. rurkę czekoladą, ciastko, kleks z konfitury, czy posypkę czekoladową.

Akcesoria potrzebne do ozdabiania deserów

Niezbędnym akcesorium będzie z pewnością  syfon do bitej śmietany, który pozwoli nam uzyskać idealną strukturę bitej śmietany już po chwili. Do tego przydatne będą szablony do kawy, jak i rękaw cukierniczy ze wszystkimi niezbędnymi końcówkami. Ostatnim niezbędnym elementem jest nasza wyobraźnia- w końcu warto kombinować i próbować nowych sposób ozdabiania.