urządzenia gastronomiczne

Kup sprzęt do knajpy i nie przepłać

Podstawowym wyposażeniem restauracji są urządzenia gastronomiczne, które można kupić zarówno używane, jak i nowe.

Rynek urządzeń nowych

Kupuje się takowe od producenta. Otwierając swoją działalność gastronomiczną, musimy pamiętać,że sprzęt kuchenny, który kupujemy do domu w bardzo niewielu przypadkach sprawdzi się również w gastronomi, gdzie jedzenie produkowane jest w dużych ilościach. Jeżeli chodzi o zakup takich produktów, jeżeli otwieramy sieć działalności, warto się zwrócić bezpośrednio do producenta. Nie tylko cena jest niższa, ale może uda się również wypracować rabat. Jeżeli natomiast nasze zakupy są sztukowe, poszukajmy pośredników, których oferta jest bardzo rozbudowana – ma na stanie wiele produktów, różnych producentów. Jest to szansa, że kupimy wszystko u jednej osoby, co się wiąże z nawiązaniem bezpośredniego kontaktu, a także możliwością negocjacji kwoty.

Rynek urządzeń używanych

Rozglądając się za urządzeniami gastronomicznymi używanymi, na początku rozejrzyjmy się na swoim lokalnym rynku. Zamykające się restauracje, często robią to z powodu braku gości, a to znaczy, że ich sprzęt nie był często eksploatowany. Zamykając działalność, organizują wyprzedaże asortymentu, który znajduje się na stanie. Niewątpliwą zaletą takiego rozwiązania jest jeszcze niższa cena oraz obniżone koszty transportu.