syfon do wody sodowej

Syfon do wody sodowej – czy tylko?

Pomimo ze woda sodowa wielu osobom kojarzy się z czasami PRL-u to wciąż jest ona w użytku. Nic to bowiem innego jak woda gazowana. W lokalach gastronomicznych syfon do wody sodowej jest w powszechnym użyciu.

Ewolucja

Od epoki PRL-u syfony zmieniły zarówno swój wygląd, jak i zastosowanie. Ich przeznaczenie w kuchni dawno wyszło poza robienie wody  z bąbelkami. Obecnie na rynku mamy dostępne dwa rodzaje tych urządzeń:

– syfony do wody sodowej oraz

– do wytwarzania produktów spożywczych pod postacią musów i pianek.

W obu wariantach wykorzystywane są naboje z gazem, które mają dwa istotne parametry. Ilość gazu w naboju i stopień jego uwalniania w trakcie ich magazynowania. Od ilości gazu bowiem zależy puszystość potrawy i stopień nagazowania napojów.

Jakość wykonania

Na rynku są dostępne produkty kilku producentów. Najlepiej gdy są wykonane ze stali nierdzewnej, która jest odporna na korozję wewnętrzna i nie wchodzi w reakcję z kwasami organicznymi. Ważne by używać danego produktu i nabojów do niego od tego samego producenta. Syfony posiadają iglice kształtem dostosowane do materiału z którego wykonane jest zamknięcie naboju. Używanie tańszych zamienników może spowodować szybkie zniszczenie urządzenia.