szafa chłodnicza

Szafy chłodnicze dla lokali gastronomicznych

Typowe lokale gastronomiczne, które codziennie obsługują kilkanaście, kilkadziesiąt, a czasem nawet kilkaset gości, potrzebują odpowiedniego wyposażenia pozwalającego funkcjonować bez zbędnych przerw i przestojów.

Sprzętów koniecznych jest sporo, jednym z nich jest szafa chłodnicza, występująca w niemal każdej restauracji, barze czy pubie. Jej zadanie jest proste – musi utrzymywać żywność w odpowiedniej temperaturze, aby ta nie straciła swoich wartości odżywczych.

Szerokie spektrum wyboru

Chcąc zakupić wysokiej jakości szafę, musimy liczyć się z tym, iż przyjdzie nam wybierać z setek różnorodnych produktów, których specyfikacja związana jest z konkretnym przeznaczeniem. Należy pamiętać, że różne mogą być także ceny – szafy chłodnicze kosztować mogą bowiem od kilkuset złotych do kilku tysięcy, w zależności od naszych potrzeb.

Istotne funkcje

Chcąc jednak zakupić sprzęt, który będzie dobrej jakości i jednocześnie nie zrujnuje on naszego budżetu, należy zwrócić uwagę na to, czy posiada on takie funkcje jak:

  • chłodzenie wentylowane (bardzo sprawne),
  • elektroniczny termostat,
  • funkcja no-frost,
  • automatyczne rozmrażanie,
  • wymienne elementy (np. uszczelka).

Poszczególnych właściwości tego typu produktów jest dosyć sporo, dlatego zawsze warto realizować zakupy w sposób przemyślany. Unikniemy dzięki temu wielu problemów.